Monday, February 05, 2007

黑煙

黑煙

傍晚。中環港外線碼頭。輪船噴出的黑煙。好黑。

忘了是哪一家船公司。讀報得悉政府將於小輪公司,商談排放黑煙問題,旨在減廢。

即是說,這些黑煙,還會存在好一段時間。看着黑煙由碼頭,慢慢飄往IFC,再飄往中環核心地帶。好可怕。

3 comments:

BUBU said...

話說有一日我坐船過海,中環新碼頭上船....

入閘之後就睇下個新碼頭點靚法啦!
點知....

"咋~~~~" 一聲! 有團黑雲飛埋黎! (咳咳咳!!!!) 食到正隻船 d 煙!

嘩! 難頂到丫! 搞到我想嘔! XO

Florence said...

bubu,原來你身受其害, 同情之至, 哈, 輪船黑煙都要減排呀!

sunfai said...

本土的空氣污染源來說, 除電廠, 路面交通外, 其實輪船都係重要的源頭。大部份船都行油渣, 當然有一些遊艇係行電油......

不過, 佢地係海面, 唔似車輪咁覺眼, 大家的焦點又唔會係果度咁囉。

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...